GastColleges

In het najaar van 2018 heeft de Haagse Hogeschool een zgn. 'minor' opleiding gedaan met de verduurzaming van het Zeeheldenkwartier als onderwerp. Delen van colleges werden als GastCollegesworden gegeven in Vrijplaats Utopie (Waldeck Pyrmont kade 116). Zie ook een korte video over Utopie tijdens de gastcolleges.
De colleges (zie hieronder) zijn opgenomen en staan op Youtube. Klik op het betreffende college of onderwerp!


De GastColleges kan je ook terugkijken via ons eigen Youtube kanaal 


GastColleges najaar 2018

 13 september

#1 Visie en Innovatie 

Hoe ziet het Zeehelden kwartier er in 2050 uit als de gaskraan wordt dichtgedraaid. Hoe ziet de energierekening eruit van de bewoners van het Zeeheldenkwartier in 2050? Hoe is de wijk klimaat bestendig gemaakt in 2050?
Video's:
- Introductie
- College Kees Duijvestein, emeritus hoogleraar Architectuur
- College Hubert Linssen, Green Village
-  Q&A

 20 september

#2 Warmtenet en smart grid

Worden de huizen allemaal aangesloten op het warmtenet? Of wordt het toch de warmtepomp met een opgewaardeerd smart grid met veel PV-panelen en batterijen? Of iets er tussen in? Het hoe zit het met de kosten in 2050, welk alternatief is het meest economische, en voor wie?
Video's:

- Introductie
- College Johan Noordhoek, gemeente Den Haag
- College Gert Jan Otten, voorz Duurzaam Benoordenhout
-Q&A

 27 september

#3  Duurzaam renoveren

De energievraag moet worden teruggebracht, dus gebouwen moeten worden aangepast. Maar wat heeft dat voor consequenties voor de wijk? Verdwijnt de wijk onder een laag piepschuim met zonnepanelen erbovenop? Hoe staat het met de architectonische kwaliteit, de leefbaarheid van gebouwen? De sfeer? Kan men renoveren zonder de kwaliteit van de architectuur aan te tasten? Immers iedereen is erg gesteld op de sfeer en kwaliteit van de wijk.
Video's
- Introductie
- College Miel Karthaus, architect duurzaam renoveren
- College Mark Hazenbroek, Haagwonen
- College Stefan van Tol, Monumentenzorg gemeente Den Haag

 11 oktober

#4 Ketels, pompen, panelen

De techniek stormt voort. Er zijn al warmtepompen die tot 70 graden kunnen verwarmen. Een concurrent voor de HR-ketel en Warmtenet. Maar wat zijn de verwachtingen? De ontwikkelingen? Welke installaties hebben de bewoners van het Zeeheldenkwartier in 2050 voor de verwarming en tapwater?
Video's
- Introductie
- College Pieter van Alphen, Techneco Energiesyst.
- College Wim Schutten, Groene Regentes
- College Friso Waagmeester, advisebureau DWA
- Wat is een Energieparty?

18 oktober

#5 Zeehelden en Overheid

Verduurzamen en verbouwen is kostbaar en ingewikkeld. Er lijken eindeloos veel mogelijkheden. Bewoners willen wel maar zijn onzeker en overzien de kosten niet. Hoe gaat de gemeente de bewoners van het Zeeheldenkwartier begeleiden bij de energietransitie? Hoe worden de bewoners hierbij betrokken? Wie gaat dat doen?
Video's
-Introductie
- College  Liesbeth Siesling, omgevingsmanager Eneco
- College Liesbeth van Tongeren, Wethouder Den Haag
- Bewonersdicussie

Onderzoek

 In het najaar van 2018 doet  Duurzame Zeehelden een onderzoek samen met de Haagse Hogeschool en onderzoeksbureau DWA. Om te inventariseren wat er nu is en wat er allemaal moet gebeuren. De rapporten van DWA en de scripties en rapporten van de Haagse Hogeschool kan je straks op deze site vinden.